Ghid de achizitie: Cele mai bune pompe submersibile

Daca locuiesti la casa si ai o gradina si o casa care necesita un volum mare de apa, ai nevoie de cele mai bune pompe submersibile, care sa ridica apa dintr-un put adiacent casei, pentru a o transporta catre propria instalatie. Pompele submersibile sunt de mare ajutor atunci cand alimentarea cu apa curenta nu este posibila sau cand exista dificultati in acest sens.

Afla in cadrul acestui ghid cum sa alegi cele mai bune pompe submersibile, adecvate nevoilor locuintei tale.

Cand ai nevoie de o pompa submersibila?

O pompa submersibila este necesara atat atunci cand nu ai acces la alimentarea cu apa curenta, cat si atunci cand vrei sa beneficiezi de apa din sursele subterane proprii, precum din iazuri, puturi, fantana sau izvoare, fara sa fii nevoit sa platesti pentru aceasta.

Se recomanda alegerea unei pompe submersibile atunci cand nu ai acces la o sursa de apa aflata la mica adancime, adica atunci cand vrei sa tragi apa din fantana, dintr-un rau aflat in apropiere sau de la o adancime mai mare. In cazul in care nivelul apei este cuprins intre 1-9 metri, poti utiliza o pompa de hidrofor, insa daca nivelul apei depaseste aceasta adancime, vei avea nevoie de o pompa submersibila.

In situatia in care sursa de apa se afla la o adancime mai mare de 9 metri, o pompa submersibila iti este de asemenea de folos. Daca este nevoie de o adancime de alimentare mai mare, pompa submersibila ofera o presiune mai ridicata decat hidroforul, insa un consum de energie mai mic.

De ce sa alegi o pompa submersibila?

Un bun punct de plecare atunci cand cauti cele mai bune pompe submersibile consta in documentarea modului de functionare a acestora. Astfel, pompele submersibile utilizeaza presiunea apei pentru a o ridica la suprafata, fiind mult mai economice decat un hidrofor.

Motorul este cea mai importanta componenta a acestui tip de pompa. El este complet sigilat, in interiorul carcasei pompei, pentru ca aceasta sa poata fi scufundata in apa in deplina siguranta, fara sa existe riscul unui scurtcircuit. Oferind un consum de energie mai mic fata de alte echipamente de pompare a apei, pompele submersibile se remarca printr-un randament ridicat, putand sa asigure transportul apei pe distante mari sau de la mari adancimi.

In cazul in care iti doresti pomparea apei de la o adancime mare, cat si de la o distanta mare, utilizarea pompelor de apa submersibile reprezinta cea mai buna alegere. In plus, ele iti ofera o fiabilitate ridicata, deoarece sunt concepute sa functioneze fara intrerupere vreme indelungata, achizitionarea unui astfel de produs fiind o investitie pe termen lung.

De asemenea, exista modele variate de pompe submersibile, pentru a gasi cu usurinta exact tipul de care tu ai nevoie pentru casa, gradina sau afacerea ta. Un alt avantaj important este dat de faptul ca pompele sunt complet imersibile, adica se scufunda direct in apa, fara sa fie necesara amenajarea unui spatiu special de amplasare, asa cum se intampla in cazul hidroforului.

In ceea ce priveste zgomotul produs, pompele submersibile sunt silentioase, astfel incat nu te vor deranja pe durata functionarii.

In functie de ce criterii alegi pompa submersibila?

Exista cateva criterii importante atunci cand alegi cele mai bune pompe submersibile pentru tine. Iata cateva dintre acestea:

  • Gradul de puritate a apei

Pentru a alege corect cele mai bune pompe submersibile, adaptate nevoilor tale, este important sa tii cont de gradul de puritate a apei. In functie de acesta vei vedea ca exista pompe submersibile pentru extragerea apei curate, lipsite de impuritati, diferita de pompele pentru apa murdara. Astfel de pompe sunt adecvate pentru alimentarea cu apa potabila a propriei locuinte. Nu este recomandata introducerea unei astfel de pompe in apa cu namol sau nisip, pentru ca impuritatile o  vor bloca.

Atunci cand ai nevoie de pompe pentru extragerea apei murdare, tine cont de marimea particulelor suportate. Aceste pompe au aplicativitate speciala, precum pentru irigatii, gradinarit sau extragerea apei murdare din canalizari.

  • Debitul apei

Debitul de apa necesar locuintei tale este un alt criteriu de care sa tii cont atunci cand te intrebi “ce pompa submersibila sa cumpar”. In cazul in care te intereseaza alimentarea cu apa a unei locuinte mici, cu un consum redus de apa, poti opta pentru o pompa submersibila cu un debit cuprins intre 1.000-2.000l/h.

Daca locuiesti intr-o casa mai mare, cu mai multi membri si cu un consum de apa mai ridicat, atunci este bine sa te orientezi catre o pompa care depaseste debitul de 2.000l/h. Estimeaza numarul de utilizatori care ar putea utiliza apa in acelasi timp si astfel iti poti face o idee cu privire la debitul necesar. Ai grija sa iti iei si o marja de eroare, pentru a putea folosi baia la un debit multumitor chiar si atunci cand masina de spalat functioneaza si ai mai multe robinete deschise simultan.

  • Adancimea de scufundare

Adancimea de scufundare a pompei submersibile este foarte importanta, deoarece aceasta este cea care dicteaza presiunea apei. Pentru adancimi mult mai mari, de peste 10-20 metri, vei avea nevoie de o pompa submersibila multietajata.

Din fericire, pe piata exista modele care permit o adancime de scufundare variabila, de la cativa zeci de metri, la sute de metri, pentru a raspunde nevoilor tale.

  • Modul de functionare

Modul de functionare al pompelor submersibile difera, astfel incat exista modele cu un singur rotor, cat si unele cu mai multe rotoare, care se numesc supraetajate.  Atunci cand iti doresti un randament mai mare, este bine sa optezi pentru pompe submersibile multietajate, care iti vor oferi eficienta pe care ti-o doresti atat printr-un debit mai bun al apei, cat si printr-o presiune ridicata.

  • Distanta pana la utilitati

Nu poti alege cele mai bune pompe submersibile fara sa tii cont de distanta dintre sursa de apa si locul de consum. Aceasta influenteaza chiar si modul de instalare al pompei, astfel incat in situatiile in care distanta este mai mare, iar lungimea tubulaturii depaseste 100 de metri, este necesara montarea unei supape de sens, pentru a proteja sistemul si a preveni lovitura de berbec.

Ia in calcul cat de departe este locuinta ta fata de sursa de apa, pentru a face o achizitie corecta.

  • Presiunea maxima a pompei

Presiunea maxima a pompei este data de coeficientul 0.0981, care se va inmulti cu inaltimea de pompare si greutatea specifica, ce are valoarea 1 pentru apa curata si 1.02 pentru apa sarata. Astfel, daca ai o pompa submersibila cu o inaltime de pompare de 50 metri pentru o apa curata, atunci presiunea va fi egala cu 0.0981 X 50 X 1 si va avea valoarea de 4.905 bar.

  • Calitatea si costurile necesare

Desi putem fi tentati sa achizitionam produse mai ieftine, atunci cand facem investitii atat de importante, precum este achizitionarea pompelor submersibile, calitatea este prioritara. Astfel, este bine sa alegi un model realizat din materiale durabile, care sa iti ofere eficienta pe care o doresti si pe care sa il poti utiliza vreme indelungata. Chiar daca costurile necesare pentru un astfel de produs pot fi putin mai ridicate, aceasta este o investie inteligenta, care se va resimti pe termen lung printr-un consum de energie redus, dar si printr-o functionare de durata.

Top cele mai bune pompe submersibile

Pentru a te ajuta sa faci cea mai buna alegere, iata un top cu unele dintre cele mai bune pompe submersibile:

Atunci cand cauti pompe submersibile pentru puturi, modelul LUK 100QJD vine cu specificatii care nu dezamagesc. Avand o putere de 1.100W, un debit maxim de 5.000l/h si pompa multietajata pe 8 nivele, este potrivita pentru a-ti alimenta cu apa locuinta, hotelul sau poate fi folosita chiar si pentru domeniul industrial.

O caracteristica speciala a acestei pompe este rezistenta crescuta la nisip, fiind un model cu turbine, care se remarca printr-o durabilitate crescuta.

Poti utiliza aceasta pompa in sistem hidrofor prin simpla adaugare a unor componente la sistemul sau de instalare. In plus, dispune de un debit de 3.000 l/h si o inaltime ridicata la refulare, de pana la 120 de metri. O poti folosi cu incredere atat pentru irigare sau stropire, cat si in fabrici, reusind sa faca fata cu succes celor mai inalte exigente.

Daca iti doresti o pompa submersibila pentru drenarea apelor in urma inundatiilor, atunci modelul Alpin 4SKM-100 iti poate fi de ajutor. Aceasta pompa este usor de utilizat si dispune de o rezistenta crescuta la coroziune, gratie materialelor din care este realizata.

O caracteristica interesanta a pompei este presetupa ceramica protejata, care impiedica patrunderea nisipului. Motorul este incapsulat in baie de ulei, iar inaltimea maxima de refulare este de 55 de metri, fiind un produs menit sa faciliteze alimentarea cu apa in domenii variate, precum si in agricultura.

De altfel, Alpin Profi este un brand romanesc, apreciat pentru calitatea uneltelor oferite.

Concluzie

Indiferent daca locuiesti in mediul rural sau urban, pompele submersibile te pot ajuta sa iti alimentezi locuinta cu apa. Alege unele dintre cele mai bune pompe submersibile tinand cont de adancimea pana la sursa de apa, distanta dintre sursa de apa si locul de consum, dar si de debitul care iti este necesar.

In cazul in care doresti o pompa pentru o utilizare industriala, acorda atentie nevoilor tale, precum si a debitului necesar, astfel incat sa poti face cea mai potrivita alegere.

Achizitionarea unei pompe submersibile este o investitie pe termen lung, gratie rezistentei indelungate a acestora, asa ca alege un produs durabil si de calitate, de care sa te poti bucura pentru cat mai mult timp.