Cum se monteaza pavelele pentru a avea un trotuar perfect?

Atunci cand cauti o modalitate atractiva pentru finisarea propriei curti, pavelele reprezinta o solutie salvatoare, data fiind usurinta cu care se pot monta, dar si avantajele estetice pe care acestea le ofera. In cadrul acestui articol iti prezentam cum se monteaza pavele pas cu pas si care sunt uneltele necesare, pentru a te bucura de o lucrare calitativa, dar si de o curte mai frumoasa.

De ce sa alegi trotuarul din pavele?

Interesul crescut fata de lucrari de montaj pavele se datoreaza avantajelor pe care aceste placi de acoperire le ofera. Acoperirile cu pavele le intalnim peste tot, fie la pavarea trotuarului din curti, fie in parcuri sau chiar pe drumurile publice.

Exista mai multe tipuri de pavele, fiecare dintre acestea incantand prin forme, culori si rezistenta.

  • Pavele vibropresate

Intelegerea diferentelor intre modelele de pavaj existente iti este de folos atunci cand vrei sa alegi cel mai potrivit model de pavare pentru curtea ta. Pavelele vibropresate sunt compactate prin vibrare si presare, fiind alcatuite dintr-un strat de uzura si unul de rezistenta. Dat fiind faptul ca pavelele sunt disponibile intr-o varietate de forme si culori, ele sunt folosite cu succes pentru acoperirea aleilor pietonale sau auto din curti si gradini, pentru pavarea teraselor sau chiar a aleilor din parcuri sau stradele. 

  • Pavele din cauciuc

Pavelele de cauciuc sunt recomandate locurilor de joaca din parcuri, gradinite, scoli, curti sau terenuri de sport, gratie capacitatii lor crescute de absorbtie a socurilor mecanice. Dincolo de faptul ca sunt rezistente la intemperii, antiderapante si elastice, ele nu dezamagesc nici cu privire la felul in care se realizeaza montajul, acestea fiind usor de instalat. In plus, acestea sunt fabricate prin reciclarea anvelopelor uzate, astfel incat ofera avantajul de a contribui si la protejarea mediului.

  • Pavele din beton si granit

Acest tip de pavele este realizat din beton, insa se remarca prin finisarea cu aschii de granit si suprafata aspra, care previne alunecarea. Gratie faptului ca permit imprimarea diferitelor imagini pe suprafata, ele sunt o buna alegere pentru a decora intr-o maniera inedita spatiile exterioare.

Este extrem de avantajos sa optezi pentru montare pavaj, gratie numeroaselor avantaje pe care le ofera, flexibilitatea ridicata fiind unul dintre acestea. Astfel, poti monta pavele in zona de gratar, la locul de joaca, in zona de relaxare a gradinii sau poti face o alee pentru pavarea caii de acces catre casa. Ai posibilitati nelimitate de imbinare a acestor pavele, pentru a obtine un aspect deosebit al curtii tale.

Pavelele sunt usor de montat si dispun de o durabilitate ridicata, astfel incat rezista vreme indelungata fara sa necesite o ingrijire speciala.

Pasi de urmat inainte sa te apuci de montaj

Afla cum se monteaza pavele cu usurinta, prin urmarea unor pasi simpli, dupa cum urmeaza:

  • Delimiteaza terenul

Incepe corect o lucrare de montaj pavele prin delimitarea terenului, avand grija sa masori corect spatiul pe care intentionezi sa il pavezi. Foloseste o sfoara si tarusi pentru a realiza o delimitare corecta. In aceasta etapa poti stabili cotele verticale, care reprezinta inaltimea pe care o va atinge pavajul.

  • Pregatirea terenului prin decopertare

Urmatoarea etapa importanta din montarea pavelelor consta in pregatirea terenului, prin curatarea acestuia pana la adancimea de care ai nevoie pentru a atinge cota de inaltime a pavajului. Decoperteaza terenul si indeparteaza aproximativ 30cm din grosime, avand grija sa obtii o usoara panta pentru drenare in cazul in care suprafata este plana. Daca sunt radacini si buruieni, acestea se indeparteaza, iar golurile se umplu cu pietris si se compacteaza.

  • Aplicarea stratului de baza

Dupa decopertarea terenului se asaza stratul de baza, care poate fi din pietris sau beton, astfel incat pavajul se poate monta pe beton, dar si pe pietris, alegerea acestuia facandu-se in functie de solicitarea suprafetei respective. In zonele cu solicitare medie, precum sunt curtile proprii sau trotuare se poate aseza un strat de pietris, care se compacteaza cu ajutorul unui vibrator cu placa. In cazul pavajului supus la trafic recomandam optarea pentru un strat de baza din beton. Stratul de baza va avea o grosime de 20cm.

  • Aplicarea stratului de nisip

Peste stratul de pietris sau peste cel de beton se aplica un strat de nisip inainte sa fie posibila montarea elementelor de pavaj. Acesta ar trebui sa aiba o grosime de 5cm si sa fie neted, fara urme de denivelare. Aplicarea patului de nisip se face pastrand o panta de scurgere de cel putin 1%, iar pentru nivelare se pot utiliza tevi, precum sunt cele cu diametrul de 3-6mm.

De asemenea, nu se paseste pe patul de nisip, avand grija ca acesta sa ramana perfect plan pana la montarea pavelelor.

  • Montarea bordurilor

Bordurile se monteaza pe o sapa umeda si se fixeaza cu un ciocan de cauciuc, pastrand o inaltime a fundatiei de 10x15cm in cazul bordurilor mici si de 10x20cm in cazul celor carosabile.

  • Montarea pavelelor

Alege configuratia pe care o doresti si incepe sa montezi practicele dale de pavaj, prin asezarea acestora cu un rost de 1-2mm intre ele. Ele se asaza pornind dintr-un colt de 90 de grade sau de la o linie dreapta, una langa alta, iar atunci cand este necesara taierea, se foloseste ghilotina sau flexul de disc diamantat. Utilizeaza un ciocan de cauciuc pentru a le aduce la acelasi nivel.

Foloseste o nivela chiar dupa montarea primelor pavele pentru a te asigura ca realizezi un drenaj corect, cu o inclinare corespunzatoare a planului.

  • Umplerea rosturilor

Dupa ce ai parcurs etapele de montaj prezentate mai sus, urmeaza umplerea rosturilor. Presara un strat de nisip fin si uscat, care se imprastie folosind o matura, pentru a patrunde intre rosturi. Repeta operatia daca este necesar, prin reaplicarea unui strat de nisip si maturarea acestuia, pana cand rosturile vor fi complet acoperite.

Unelte necesare & echipamente recomandate

Alaturi de o serie de materiale de constructii, pentru a monta pavaje si borduri ai nevoie de unelte si echipamente care iti vor eficientiza munca. Iata care sunt acestea:

  • Compactoare

Atat dupa aplicarea stratului de baza, cat si a celui de nisip si a pavelelor, ai nevoie de un compactor care va batatori si stabiliza suprafetele, pentru a asigura o nivelare corespunzatoare a intregii lucrari.

Poti utiliza o placa compactoare Elefant, care este usor de utilizat, pentru a elimina pungile de aer din stratul pe care il prelucrezi, fiind un model ideal pentru lucrari de compactare a solului granular, nisipului si pietrisului.

  • Ciocan de cauciuc

Cu siguranta vrei sa afli in continuare cum se monteaza pavele corect si care sunt uneltele de care ai nevoie. Dupa ce ai montat placile de pavaj, vei avea nevoie de un ciocan de cauciuc. Acesta ajuta la fixarea pavelelor, fiind o unealta utila cand vrei sa realizezi diferite lucrari de montaj.

  • Ghilotina

Ghilotina este o unealta necesara pentru taierea placilor de pavaj, atunci cand este necesar, mai ales la imbinarea cu bordurile. O ghilotina iti mai poate fi necesara si la alte lucrari de montare, precum pentru a taia piatra si caramida. Opteaza pentru un model care iti permite reglarea manuala a inaltimii de taiere.

  • Nivela

Cu siguranta iti doresti o pavare perfecta, iar pentru a fi posibil acest lucru vei avea nevoie de o nivela. Aceasta este utila in numeroase lucrari, precum montarea parchetului si a gresiei sau indreptarea peretelui

Foloseste o nivela Top Master si convinge-te ca fiecare strat pe care l-ai aplicat inainte de montarea pavelelor este drept. Dupa ce ai montat primele placi de pavele asigura-te ca sunt drepte. Nivela iti va indica orice abatere, astfel incat tu sa poti realiza o lucrare de care sa fii mandru.

  • Accesorii pentru trasat

De nelipsit atunci cand montezi placa de pavaj sunt accesoriile pentru trasat, precum sunt firele de trasat linii sau sfoara. Poti folosi o rola Eurounelte cu care vei putea delimita suprafata pe care vrei sa o pavezi. 

Cum se monteaza pavelele?

Montarea pavelelor se realizeaza cu usurinta, astfel incat piesele sunt asezate direct pe nisip si batute cu ciocanul de cauciuc pentru o mai buna fixare. Pentru o montare usoara, incepe montajul dintr-un colt si continua cu grija sa respecti marginea bordurii, atunci cand aceasta exista. Bineinteles, verifica cu o nivela, pentru a vedea daca placile sunt drepte si lasa un rost de 1-2mm intre pavele.

Dupa ce ai montat ultima placa este momentul sa presari nisip pe pavaj, pe care sa il maturi pentru a patrunde in rosturile dintre placi. Urmeaza compactarea, cu ajutorul unei placi de compactare sau a unei placi vibrante. Ai grija sa compactezi atunci cand vremea este uscata, pentru o batatorire corespunzatoare.

Fii atent, insa, sa montezi placile doar pe un nisip bine netezit, iar pavelele sa fie corect taiate, astfel incat sa se imbine perfect cu bordurile. De asemenea, respecta inaltimea bordurilor, avand grija sa nu montezi pavelele sub acestea, dar si sa umpli rosturile cu suficient nisip.

Nu uita sa fii creativ si sa imbini placile de pavele in forme si culori diferite, pentru a aduce o imbunatatire considerabila curtii tale. Pavelele sunt disponibile in nuante atractive si forme speciale, potrivite pentru a conferi propriei terase o infatisare aparte. Bucura-te asadar de confortul dorit si paveaza curtea cu pavele de calitate, respectand etapele corecte de montaj.