Cum alegi un aparat de sudura performant. Ghid pentru alegeri inspirate

sudura1


Te pasioneaza bricolajul sau pur si simplu doresti sa rezolvi pe cont propriu treburile din gospodarie? Fie ca esti un mester profesionist sau unul de ocazie, necesitatea unui aparat de sudura performant va aparea, mai devreme sau mai tarziu. Pentru lucrari ample sau mici reparatii uzuale in gospodarie, un aparat de sudura poate deveni destl de util.

 

Cea mai importanta parte, insa, este selectarea unui model performant care sa se potriveasca nevoilor tale si tocmai de aceea este esential sa tii cont de anumite detalii inainte de a decide ce aparat de sudura este potrivit pentru tine. Si cum vorbim despre o achizitie pe care nu o faci la voia intamplarii, ne vom asigura ca ai toate informatiile necesare despre aparatele de sudura, inainte de a lua o decizie. Asadar, iata care sunt principalele tipuri de aparate de sudura si pasii pentru alegerea unui aparat de sudura performant!

Tipuri de aparate de sudura

Oferta de aparate de sudura este destul de variata. Cum difera aparatele de sudura intre ele? Iata principalele tipuri de aparate de sudura si specificatiile acestora!

 

  1. Aparat de sudura cu electrozi inveliti - MMA

Aparatele de sudura MMA  sunt aparatele traditionale de sudura, ce uneste bucati de material cu un material rezultat prin topirea unui electrod. Aceste unelte sunt recomandate pentru sudarea diverselor tipuri de materiale si necesita experienta in sudura si manevrarea acestor tipuri de aparate.

  1. Aparat de sudura MIG-MAG

Aparatele de sudura de tip MIG-MAG realizeaza un tip de sudura fina si nedeta, topind un fir metalic pentru a uni doua suprafete. In timpul sudurii, aceste aparate elimina un gaz, inert - MIG sau activ - MAG, ce impiedica depunerea rezidurilor pe suprafata metalica si protejeaza sudura. Gazul depinde de materialul pe care urmeaza sa-l sudezi, iar sudura este una rezistenta chiar si pentru materialele subtiri. Vestea buna este ca aceste aparate de sudura pot fi manevrate si de incepatori.

  1. Aparat de sudura TIG cu gaz inert

Aceste aparate de sudura de tip TIG sunt o alternativa ceva mai sofisticata a aparatelor de sudura traditionale, folosind un electrod neconsumabil din wolfram si protejand suprafata de sudare cu un gaz protector care impiedica oxidarea metalului. Pentru un aspect ideal al cordonului de sudura, aparatele de tip TIG sunt cele mai potrivite pentru tine. Mai mult decat atat, aceste unelte permit sudarea unei arii largi de metale si aliaje.  

  1. Aparat de sudura autogen

Aceste tipuri de aparate de surura folosesc firul metalic si flacara oxiacetilenica pentru a topi metalele. Cel mai frecvent, aparatele de tip autogen sunt folosite pentru taierea si perforarea materialelor. Aceste unelte sudeaza si materiale degradate, fiind usor de folosit chiar si pentru incepatori. 

  1. Invertor de sudura

Motoinvertoarele  au adus un plus la procesul de sudura, fiind usor de transportat si depozitat. Diferenta dintre invertoare si aparatele de sudura este aceea ca invertoarele au dimensiuni reduse ce genereaza curent prin intermediul unor circuite electronice. Poti gasi invertoare de sudura de tip MMA, cat si MIG-MAG sau TIG, precum in cazul aparatelor de sudura.

sudura2

 

 

Alegerea unui aparat de sudura 

Inainte de achizitionarea unor astfel de unelte, trebuie sa tii cont intotdeauna de nevoile tale si de nivelul tau de experienta. Ai mai sudat pana acum? Ce materiale crezi ca vei suda? Vei folosi aparatul de sudura intr-un atelier sau in aer liber? Ce suma esti dispus sa aloci pentru aceasta achizitie?

 

  1. Pentru lucrari frecvente in gospodarie

In general, lucrarile din gospodarie necesita aparate de sudura mici si tocmai de aceea vei avea nevoie de un aparat de sudura usor de transportat si depozitat, cu un consum redus. In aceste cazuri, un invertor de sudura este o alegere inspirata pentru tine, reprezentand cel mai bun raport de calitate-pret.

  1. Pentru lucrari profesionale

Daca ai experinta cu aparatele de sudura, cea mai buna alegere este un aparat de sudura de tip MMA. Acesta este un model clasic, ce poate fi folosit atat in interior, cat si in exterior.

  1. Pentru suduri netede

Pentru lucrarile ce necesita sudura in spatiile inchise, un aparat de sudura de tip MIG-MAG este cel mai potrivit. Datorita gazului eliberat in timpul sudurii, aceasta unealta impiedica depunderea reziduurilor pe suprafata metalica, asigurand o sudura neteda si curata.

  1. Pentru materialele subtiri

Sudarea materialelor subtiri necesita eficienta unui aparat de sudura de tip TIG. Chiar daca procesul de sudura este unul mai lent, iar echipamentul este destul de costisitor, sudura va fi una rezistenta si nu va prezenta reziduuri.

  1. Pentru taierea si perforarea metalelor

Aparatul de sudura autogen este cel mai indicat atunci cand se necesita perforarea materialelor. Acesta foloseste flacara pentru a topi metalul si este avantajos pentru cei care nu au experienta in procesul de sudura.

sudura3