Cum se porneste o drujba - motofierastrau cu motor in 2 timpi

"Cum pornesc un motofierastrau cu motor in 2 timpi?’" este intrebarea extrem de comuna in randul gospodarilor, cu atat mai mult cu cat sezonul rece si-a intrat in drepturi si, in orice curte, sunetul drujbei rasuna de zor.


Motofierastraul sau este echipamentul folosit des in fiecare gospodarie, in functie de activitatile desfasurate. Pornirea drujbei si utilizarea acesteia nu este una dificila, insa, daca nu urmezi pasii pentru a porni echipamentul in siguranta, risti sa nu iti desfasori lucrul in mod eficient, din contra, te poti accidenta.


Iti recomandam sa optezi pentru o drujba profesionala, fabricata de un producator de renume, iar investitia va fi recuperata, ulterior.

Cum se porneste o drujba - motofierastrau cu motor in 2 timpi
Verificari inainte de pornirea drujbei cu motor in 2 timpi


Daca vrei sa prelungesti durata de viata a drujbei, trebuie sa te asiguri ca aceasta functioneaza in conditii sigure, sa actionezi mereu cu grija, atunci cand manipulezi utilajul si sa porti echipamentul de protectie corespunzator.


Inainte de a porni un motofierastrau, este important sa actionezi frana de lant. Astfel, trebuie sa te asiguri ca manerul franei de lant este impins si, pentru o pornire in siguranta, trebuie sa scoti aparatoarea de sina.


Daca drujba este prevazuta cu pompa de combustibil, trebuie sa o apesi, pentru a reduce numarul de curse de demarare, iar daca drujba este prevazuta cu o supapa de decompresie, este nevoie sa o apesi, pentru ca pornirea motorului sa fie una cat mai usoara. 

Pasi de urmat in pornirea unei drujbe - motofierastrau cu motor in 2 timpi


In primul rand, trebui sa aduci arborele de comanda pe soc, prin actionarea blocajului manetei de acceleratie si, mai apoi, sa apesi arborele de comanda. Dupa, asaza drujba pe o suprafata cat mai plata, astfel incat garnitura de taiere sa nu aiba contact cu solul. Asaza mana stanga pe manerul tubular, iar mana dreapta asigura-te ca este pe manerul demarator. Asigura-te ca varful piciorului drept este introdus in manerul posterior, pentru a stabiliza drujba.


Trage manerul demarator de mai multe ori, pana auzi ca motorul porneste scurt, dupa care, opreste-l. Deschide socul miscand arborele de comanda si trage de manerul demarator, pana auzi, din nou, sunetul motorului.


Dupa ce te asiguri ca motorul este pornit, ruleaza maneta de acceleratie cu degetul aratator. Arborele de comanda ar trebui, in acest moment, sa sara in pozitia de mers in gol. Ridica drujba de la sol, insa, atentie, fara sa atingi maneta de acceleratie, elibereaza frana de lant, fara sa dai drumul manerului tubular, iar in momentul in care auzi un sunet puternic, inseamna ca lantul poate rula pe sina.


In concluzie, indiferent de modelul ales, este important sa tii cont de instructiunile manualului de utilizare a drujbei si sa te asiguri ca uleiul folosit este unul de foarte buna calitate, tocmai pentru a nu afecta, in timp, fiabilitatea motofierastraului. Este recomandata utilizarea unor uleiuri originale, pentru amestecul in combustibil si, astfel, vei putea folosi drujba la capacitate maxima, consumand mai putin carburant.